Dsc 8567

Kongens

I nord-østre hjørne av flanken og fasen på Arnolds batteri ligger den største og flotteste kasematten på Kristiansten festning. Opprinnelig oppført i 1748 som mannskapsforlegning og kruttlager. Iløpet av de siste 300 årene har kasematten gjennomgått en rekke utbedringer, og de siste utbedringen ble utført på slutten av 1800-tallet, samt en totalrenovering ble utført i 1996 som del en totalrenovering på bestilling av forsvarsbygg.

Med hvelvet tak, mursteinsgulv, store røde drapéer langs veggene og to store lysekroner i taket gjør dette seg til den flotteste kasematten på Kristiansten festning. Lokalet rommer inntil 80 stk og egner seg spesielt godt til private sammenkomster, bryllup og julebord da rommet kan lukkes og holdes lunt og varmt, samt har egen bar med alle rettigheter, musikkanlegg og muligheter for videoprojektor. 

I dag kaller vi selskapslokalet Kongens Bastion og er den største kasematten på anlegget med plass til opptil 80stk. Den brukes hovedsaklig til private tilstelninger, små konserter, foredrag og bedriftsarrangementer. 

Img 6672  Dx Odronning

Dronningens

Ved siden av Kongens bastion ligger Dronningens bastion med samme historie som Kongens. Denne er også del av Arnolds batteri og heter opprinnelig 1028 Kasematt (Arnolds batteri, norde flanke, venstre kasematt). Dette var også bombefri barakker og hadde en viktig funksjon som rom for mannskap og utstyr. Som alle andre kasemattene har også denne kalkhvittete natursteinsoverflater, gulv av teglstein i fiskebensmønster og to vindusåpninger med hvelvet overdekning.

Kasematten rommer passer best til selskap inntil 45 stk og brukes hovedsakelig til bryllup, konfirmasjon, dåp og julebord.

20140511 120830

Kronprinsens

Den innerste kasematten i Kronprinsens Basion er den minste, men koseligste kasematten. Den var opprinnelig brukt som bombefri barakke, mannskapsforlegning og lager. I mellomkrigstiden ble denne delen av festningen brukt som kennel for Nordenfjeldske trekkhundklubb. Etter oppussingen i 1996 ble også denne dekt med kalkhvittede natursteinsoverflater og fikk lagt gulv av tegnstein i fiskebensmønster, lagt i sand med varmekabler. 

Selv om Kronprisens bastion er vår minste kasematt, fungerer den utmerket til mindre og private sammenkomster hvor man ønsker eget vertskap og enkel bar. 

Dsc1220

Haubitz

Haubitzmagasinet ble bygget i 1918 for å lagre Haubitzkanoner og ble på- og ombygget som fengsel med 56 celler under 2. verdenskrig. En rekke lemmebrakker (såkalte tyskerbrakker) ble også oppført på området rundt magasinet. Bygningen er ikke en  del av selve festningsanlegget, men viser en typisk militær etterbruk av et festningsanlegg.  Alle cellene ble revet da bygningen ble ominnredet til lager og kontorer på midten av 50-tallet. Også lemmebrakkene er i dag revet. 

I dag brukes Haubitz-magasinet som vårt største selskapslokale, har et unikt særpreg og gir plass til inntil 300 gjester. Lokalet utmerker seg som et av Trondheims største lokaler for større arrangementer, hvor størrelse på lokalet, underholdning, eget vertskap og dedikerte kokker kan gi en helt unik opplevelse. 

Dsc 8550

Vaktstua

Innerst i restauranten finner du vaktstua, del av den opprinnelige kommandantboligen som ble bygd fra 1776-1779 og har blitt brukt av vakthavende offiser. Den reelle kommandanten bodde i festningsbyen, mens vakthavende offiser var mannen som iverksatte hans ordrer på Kristiansten. 

I dag egner rommet seg spesielt godt til mindre sammenkomster som f. eks 3-rettere med eget vertskap, mulighet for lukkede dører og egen inngang. 

Kapell Kasematt

Kapellet

I forbindelse med Trondheims 1000-årsjubileum i 1997 gjennomgikk festningen en omfattende renovering. Det ble installert flombelysning, og en av festningens kasematter ble innredet til minnekapell. 1023 kasematt har pr 2006 en spesiell funksjon som økumenisk kapell, og som minnesmerke over de norske motstandsfolkene som ble henrettet på festningen under 1940–1945.